Leírás
Termék jellemzői:
Folyékony színkioldó pektináz, vörös cefréhez. Depszidáz mentes, folyékony, pektolitikus enzimkészítmény vörös- és rozébor készítéséhez.
Kíméletes, pektolitikus enzim vöröscefre kezelésére. A jelenleg hatályos törvények és rendelkezések szerint engedélyezett, tisztaság és minőség tekintetében
szaklaboratóriumban bevizsgált termék.
Kezelési cél
A Trenolin Rot DF-fel történő cefrekezelés a következő előnyökkel jár:
· hatékonyabb színkinyerés,
· a préselhetőség javulása.
A termék és hatása
A Trenolin Rot DF könnyen adagolható, pektolitikus enzim. A Trenolin Rot DF-kezelés a színanyagok korai
kinyerését teszi lehetővé, ezáltal jentősen megrövidíti a színanyagok felszabadításához szükséges cefreállásidőt.
Így elejét vehetjük a nemkívánatos és hátrányos oxidációnak.
A Trenolin Rot DF speciális eljárásnak köszönhetően tisztított enzimkészítmény. Zavaró depszidáz és oxidáz
mellékaktivitásoktól mentes, így a fajtajelleges frissesség megőrízhető.
Adagolása és alkalmazása
A kezelés hatásossága függ az adagolási mennyiségtől, a hőmérséklettől és a hatásidőtől. Adagoláskor a cefre
hőmérséklete min. 10 °C legyen, de jobb, ha 15 °C fölött van. Minél magasabb a hőmérséklet, az enzim annál
hatékonyabban működik (max. 55 °C). Abban az esetben, ha az alkalmazott hőmérséklet magasabb a cefrét
vissza kell hűteni.
Az adagolandó enzim mennyiséget kevés folyadékkal fel kell hígítani, hogy jobban eloszlathassuk a tartályban.
Az adagolás után jól keverjük át a cefrét.
Adagolás
Héjonerjesztés Zúzás-bogyózás után 12 ml / 100 kg
Cefrehevítés Visszahűtés után (kb. 20 °C-on) 15 ml / 100 kg
Cefrehevítés Visszahűtés után (kb. 50 °C-on) 10 ml / 100 kg
Rozé készítés Zúzás után 20 ml / 100 kg
Az enzim hatásideje függ az adagolástól, de legalább 1 órán át hatni kell hagyni. Hosszabb hatásidő előnyös lehet. 15 oC alatti hőmérsékleten az adagolási mennyiséget ill. a hatásidőt jelentősen meg kell emelni. Pl.: 12 oC-on meg kell kétszerezni az adagolandó mennyiséget, és dupla hatásidővel kell számolni.
A bor megszokott alkoholtartalmán (16 v/v %-ig) és a törvényileg engedélyezett SO2 adagolási mennyiségnél a Trenolin enzimek hatása nem csökken. A bentonit inaktiválja az enzimet ezért csak a hatásidő letelte után
adagolható a musthoz.
Tárolás:
Hűvös helyen tároljuk. A kibontott csomagokat újra zárjuk vissza és mielőbb használjuk fel.
Figyelem!
A borászati kezelőanyagok szakmai hozzáértést igényelnek. Minden esetben olvassa el a kezelőanyag/ok/ ismertetőjét vagy kérdezzen meg szakértőt. A leírásokat megtalálja a borászati anyagleírások fül alatt. A honlapon nem szereplő leírásokat - igény szerint - kérésre elküldjük emailen vagy postai úton. A helytelen felhasználásból eredő károkért felelősséget nem vállalunk!