
Cikkszám | 03049 |
Súly | 1.000 gr (1,00 kg) |
Szélesség | 250 mm |
Magasság | 250 mm |
Listaár |
bruttó 3 790 Ft
/csomag
nettó 2 984,252 Ft
/csomag |
Deviza bruttó árak (tájékoztató jellegű) | 9.46 EUR / 71.23 HRK / 46.78 RON / 10.02 USD |
A termék szállítási díja a súlyának és a kosárba helyezett többi termék függvényében alakul.
Bővebb információért látogass el Szállítási és fizetési információk oldalunkra! |
A káliumszorbát a szorbinsav káliumsója amelyet az élelmiszeriparban általános konzerváló anyagként régóta alkalmaznak. (200 g szorbinsav tartalomnak 268 g káliumszorbát felel meg) Megjelenési formája fehér, gömb vagy hosszúkás alakú szagtalan mikro granulátum, vízben, borban igen jól oldódik. A borászatban gombaölő tulajdonsága révén cukortartalmú borok utóerjedésének megakadályozására használják. Elengedhetetlen a sűrített must (édestartalék) előállításánál is. A káliumszorbát csak az élesztő és penészgombák szaporodását gátolja, azonban bakteriális fertőzésekkel szemben nem véd.
A káliumszorbátot közvetlenül a kezelendő italhoz adagolhatjuk. A kellő oldódás érdekében intenzív keverés szükséges. A kezelés történhet 1-2 nappal a palackozás előtt is, azonban gondoskodni kell a bor kielégítő, stabil SO2 tartalmáról. A káliumszorbáttal kezelt borok stabilitásukat hosszú ideig megőrzik.
A kezelés időpontjának megválasztásánál vegyük figyelembe, hogy a túl hosszú ideig tárolt (1,5 -2 év) káliumszorbáttal kezelt borokban megindulhat az ún. „szorbátbomlás”, ami a jellegzetes muskátli illatot okozza.
A megengedett legmagasabb káliumszorbát tartalom borban 27 g/ Hl. (270 mg/l)
A 106/1997 (XII.19.)FM. rendelet ( A bortörvény végrehajtási utasítása) 2. sz. melléklet 3/b pontja szerint borászati felhasználása engedélyezett mustban 60 g/hl, borban 20 g/Hl mennyiségben szorbinsavra átszámítva, ami 81g/hl, illetve 27 g/hl káliumszorbátot jelent.